Bach og Improvisation med Andreas Tykjær Restorff på cello

Lørdag 7. oktober 2023

Så skete det igen i Valgmenighedskirken i Mellerup; en forunderlig koncertoplevelse blev givet til de 36 tilhørere af Andreas på sin cello. Programmet var nogle af Bachs cellosuiter, som Bach komponerede i tiden mellem 1717 og 1723, den tid hvor Bach gjorde tjeneste som hofkapelmester hos Markgreven i Brandenburg. Det er nærmest overjordisk musik, der er så svær at spille, fordi en sådan kontrapunktisk musik på fire strenge kræver både dobbeltgreb og tredobbeltgreb af cellisten. Jeg har læst et sted, at det kræver en vis improvisatorisk tilgang for at spille noden og at Bach formodentlig har tænkt, at cellisten selv måtte finde løsninger. Det har Andreas i den grad forstået, så vi ved koncerten oplevede suiterne spillet med forstærkning og med mange elektroniske greb, som efter hver suite førte ud i kortere eller længere improvisationer, hvor vi som tilhører blev ført ind i et lydunivers, som snart var hvilende, vegeterende passager i halvlys, snart livlige og springende, som når himlens vekslende skydække snart slører solen, snart lader den skinne. Elektronikken gav mulighed for at Andreas spillede med sig selv i mange udgaver. Det var bjergtagende. Sikke en koncert!