Det sker

Østjyske Valgmenigheders

sommermøde

Bering søndag den 28. august 2022

Kl. 10.00: Kirkekaffe udenfor kirken, hvor vi kan hilse på hinanden inden gudstjenesten som er kl. 10.30 ved Helle Nørby. Kl. 12.00 er der frokost og efter en inforunde er der kl. 14.00: Foredrag ved litteraturhistoriker Erik A. Nielsen: ”Signalement af Helligånden”

Skønt Helligånden vender tilbage som trosbekendelsens tredje led i gudstjeneste efter gudstjeneste, er de fleste mennesker nærmest ude af stand til at redegøre for dens væsen og egenskaber. Den skulle efter sigende være den åndelige kraft der holder menigheden sammen og beånder den enkelte kristne. Men noget tyder på, at den er så ”bortgået”, at der behøves et signalement til at efterlyse den med. Hvad indebærer det, at Helligånden er den tredje person i den kristne forestilling om den treenige Gud. Hvad er pinse? Hvad indebærer det, at kirken lever i Helligåndens periode?

Derefter er der kaffe og farvel.

Pris for deltagelse i sommermødet er 200 kr. (børn gratis).

Tilmelding skal ske til Lone Beider senest den 12. august på 6071 5901 eller på mail: kasserer@mellerupvalgmenighed.dk

 

   

Vi samles til officiel indvielse af Jens Bek Relief.

Jens Bek var højskoleforstander på daværende Mellerup Højskole fra 1880 til sin død i 1893. Jens Bek var den første, som blev begravet på Valgmenighedens kirkegård. Hans gravsted kan stadig besøges. Jens Bek var meget afholdt på egnen og havde en stor vennekreds, som bekostede en mindesten med en bronzebuste af Jens Bek.

Jens Bek var toneangivende i den grundtvigske kreds på egnen og tog initiativet til opførelsen af Mellerup Valgmenighed – kirke, præstebolig og kirkegård.

Kirken blev indviet d. 14. december 1890. Kirkens første præst var Jakob Knudsen, som i sin Mellerup tid skrev salmerne ”Se nu stiger solen af havets skød” og ”Tunge mørke natteskyer”.

November 2018 blev busten af Jens Bek stjålet. Det vakte selvsagt stor forargelse. Tyveriet blev politianmeldt, Randers Amtsavis og TV2 Østjylland dækkede sagen, men intet bragte busten tilbage.

Oktober 2020 kunne man med stor glæde meddele, at et relief forestillende Jens Bek er blevet monteret på mindestenen, men den officielle indvielse måtte vente – corona fyldte stadig for meget i alles tanker og forsigtighed begrænsede mange arrangementer.

Men nu sker det.

Randers kunstneren Niels Holm fremstillede busten. Niels Holm har også udført ”Iguanbryderne” – en springvandsskulptur, som efter at have været hengemt en periode, nu skal frem igen i Randers’ bybillede. Indvielsen af denne sker iflg. Randers ugeaviser i Randers Festuge.

 

I Mellerup vil vi gerne fejre

– at Niels Holm med busten af Jens Bek har bidraget

med et væsentligt stykke kunst til kulturbevarelsen i Mellerup

– at Mellerup nu får et nyt kunstværk til kulturbevarelsen

udført af kunstner og skulptør Lauge Voigt.

Vi inviterer til den officielle indvielse på Almisbakken 3, Mellerup

ved Valgmenighedskirken torsdag d. 25. august kl. 19.

 

Arrangementet vil byde på afsløring af relief, taler, sange, musikalske indslag mm.

Naturligvis også et glas vin og andet godt til ganen.

Alle er meget velkomne.

På vegne af udvalget Ellen Mønsted Larsen 

                          

Eftermiddage i præstegården

Torsdag 13. oktober og

Torsdag 17. november kl. 14.30 – 16.30

Vi mødes to eftermiddage i efteråret til kaffe med hjemmebagt kage, samtale og sang og præsten læser op af nogle af sine læsefrugter fra de senest læste bøger. Alle er velkomne! Kaffe og kage kr. 20.00.

 

Sangaftener

15. september og 6. oktober i præstegården og

Vi synger julen ind i kirken

24. november kl. 19.00

Med Lene Blond på klaver og præsten på violin skal vi synge kendte og nye sange og salmer fra den nye udgave af Højskolesangbogen. Indimellem vil præsten fortælle om salmer og sange og meget andet. I en kort pause kan der købes vin eller øl/vand. Efter pausen er der revyviser på programmet!

 

     

 

Læsekreds i præstegården

To bøger af Stine Pilgaard

Torsdag 20. oktober kl. 19.00 og

Torsdag 10. november kl. 19.00

I efteråret vil vi læse to bøger af Stine Pilgaard. 20. oktober taler vi sammen om den, hun er mest berømt for ’Meter i sekundet’, som foregår i Velling i miljøet omkring Vestjyllands Højskole. 10. november taler vi sammen om hendes debut ’Min mor siger’, som er en vidunderlig bog fyldt med krop og sjæl. Bøgerne kan lånes på bibliotekernes eReolen eller aftal nærmere med præsten, som gerne vil have tilmelding på erbs@pibekraver. dk.

 

 

Ida

Instruktion:Pawel Pawlikowski. Manuskript: Pawel Pawlikowski og Rebecca Lenkiewicz. Polsk-dansk

Filmaften torsdag d. 3. november kl. 19.00 i præstegården

Da Josef Stalin døde 5. marts 1953 i Moskva, fik det snart store konsekvenser i det sovjetdominerede Østeuropa. Jerngrebet blev løsnet en anelse i begyndelsen af 60’erne, og kulturen blomstrede i en periode flere steder. Bl.a. i Polen, hvor jazzmusik, abstrakt kunst og progressiv filmkunst havde gode vilkår. Det er i disse tidlige 60’ere, at Anna vil aflægge sit nonneløfte og træde ind i klosterlivets fattigdom og enkelthed. Men inden hun må det, kræver abbedissen, at Anna skal møde hendes eneste slægtning, tanten Wanda. Wanda har været rets dommer, associeret med det stalinistiske styre, og hårdkogt modstander af ”anti-socialistiske” personer. Wanda fortæller Anna, at Anna faktisk er jøde, og at hendes navn er Ida Lebenstein. Det vælter naturligvis mange ting i Anna, som ved Wandas hjælp begiver sig ud for at finde sine forældres grav. Den tur bringer dem igennem det spirende Polen. Filmen varer 82 minutter

 

Premiere

Budbringerens Fodtrin

Teaterkoncert

Ulla Vejby og Jesper Braae Madsen

i Mellerup Valgmenighedskirke

søndag 30. oktober kl. 16.30

Engang i april måned var der en artikel i Kristeligt Dagblad med Ulla Vejby, som fortalte om sit nye teaterkoncert projekt, hvor hun også fortalte om sin begejstring for salmer, hun har haft med sig altid. Den bedste af dem alle, fortalte hun, var: Se, nu stiger solen af havets skød. Derfor kontaktede vi hende straks for at høre om hun ikke kunne tænke sig at have premiere på sit nye stykke i Jakob Knudsens gamle kirke i Mellerup. Det kunne hun. Heldigvis! Så nu kan vi komme til at høre, hvordan Ulla Vejby alias Edith godt kunne have sunget sammen med Weise i Badehotellet.

Budbringerens Fodtrin er et anderledes koncertprojekt, hvor klassiske salmer fortolkes af en skuespiller og en singer/songwriter.

Salmerne bliver fortolket på en dramatisk måde og minder om udtrykket i en teaterkoncert. I hver salme er der et “jeg”, som har noget på hjerte og har noget som hun vil tale med Gud om. På den måde bliver salmerne til relaterbare små historier, hvor musikken er enkel og tilgengængelig, men smuk og fuld af eftertanke.

Ulla Vejby er skuespiller og kendt for sin rolle som stuepigen Edith i tv-serien Badehotellet og diverse andre tv-serier (Sygeplejeskolen, Tinka og kongespillet m.m.), film og teater.

Jesper Braae Madsen er en guitarist og sanger, som særligt har udforsket singer/songwriter traditionen og tilføjer projektet en lyd af amerikansk folk/country samt nordisk indie musik. Jesper har studeret på MGK i Kolding samt musikkonservatoriet i Odense.

Billetpris kr. 100 inkl. et glas Cava efter koncerten. Billetter kan bestilles hos Lone Beider, på mobil 6071 5901 eller på mail kasserer@mellerupvalgmenighed.dk

Teaterkoncerten arrangeres af Mellerup Valgmenighed og Mellerup Højskoleforening.

 

Adventsmøde

4. december kl. 14.00

Der er som sædvanligt kaffebord i præstegården efter den første gudstjeneste i december måned. Her skal vi synge adventstidens salmer.